Obiceiuri de nunta (aproape) complete in Moldova

Dupa cum (nu) stii ma intorsei din Galati (care Galati iashte unul dintre cele mai mari orase din Romania, in Top 10) unde am fost cavaler de onoare (!) la o nunta. Nunta plina de cam toate obiceiurile romanesti mai mult sau mai putin stramosesti. Pe langa poze, subliniez cateva dintre ele.

- Se urca la mire in casa, de unde se aduna lumea. Am urcat, de placere, vreo 7 etaje cu o lumanare de vreo 7-8 kile in mana, super! Acolo s-a ciocnit sampanie, vreo 30 de oameni intr-un mic apartament, iti dai seama, haos.
- Mirele se duce apoi la mireasa acasa, cu tot alaiul.
- La mireasa in casa, invitatii “mai speciali” (inclusiv io, caCavaler de onoare) sunt asezati pe o perna si li se infige de catre mireasa, in piept, o floare…care difera in functie de…aaa….nu`sh ce exact.
- …totul, evident, acompaniat cu chiuituri si sampanie, bautura, mancare si vioara.
- La coborare, mireasa ia asa-zisul “colac al miresei” (vezi poza) si il rupe in bucati apoi il arunca (aproape cu URA) in…capul…unor invitati. Alesi de ea…cred. Nu aleator.
- In biserica…cate lacasuri ale Domnului, atatea obiceiuri, din cate vad. La un moment dat, mirii, nasii si cavalerul/domnisoara de onoare dau ocol altarului intr-un ritm de…nu`sh ce. Mirii sunt pusi cu capul pe scriptura si li se bodoganeste ceva la ureche de catre preot. Ei ceva de genu` ca “sa fie ascultatoare barbatului si SA SE INMULTEASCA”! DA, foarte … misogina biserica!
- La iesire din biserica, lumanarile nu trebuie stinse ci trebuie duse asa…cu flacara…la restaurant. Ceea ce e practic imposibil, asa ca de fapt cred ca sunt stinse. Undeva mai…pe-ascuns, asa, si apoi reaprinse :D
- Tot la iesire din biserica, o tipa de acolo pune o galeata de apa la picioarele mirilor/nasilor, care nasul si mirele arunca cate o banconta in apa. Insurateii imping apoi simultan cu picioarele galeata de apa. Banii dispar apoi ca prin minune in buzunarul femeii. “Asa este obiceiul!”, se explica ea, incurcata, dupa ce ia “dintr-un FOC” 60 de lei! Gizas.
- La restaurant nasul zice Tatal Nostru inainte de prima portie de mancare.
- Se fura atat mireasa cat si mirele.
…..si mai sunt chestiuni maruntele…dupa starea civila se merge direct la o terasa pentru a ciocni…se canta, se chiuie…blabla. POZE! :)

2 thoughts on “Obiceiuri de nunta (aproape) complete in Moldova”

  1. doamne. cate kile avea colacul ala ?!! noroc ca nu te-a nimerit cu el. :P multumim de poze. daca esti interesat de obiceiuri romanesti, sor-mea si-a dat licenta in etnologie si stie mai multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>