Fenomenul Kitsch (pe langa arta)

(extras dintr-un curs de la Universitatea de Arte Plastice…or something. :D Thanx Cam)

Mi se pare interesant a cunoaste de unde provine/cine accepta/unde se (re)gaseste/ce caracteristici are acest fenomen al kitschului. Respectiv, TOT ceea ce poarta tiganii/manelistii. (nu m-am putut abtine)

Kitsch = inlocuitori de arta avand la baza principiul surogatelor. Acesta sfideaza valorile culturale majore fiind o IMPOSTURA ESTETICA.

- Kitschul , ca si atitudine, provine din secolul XIX, odata cu aparitia civilizatiei burgheze. Aia aveau multi bani, isi permiteau de toate asa ca si-au dorit un EXCES de abundenta, aveau la dispozitie un exces de mijloace in raport cu necesitatile. Asa ca si-au construit/facut/creat baietii tot felul de…prostioare “artistice”. Pf.

- Principalele tipuri de kitsch sunt LITERAR, PICTURAL, TEATRAL si CINEMATOGRAFIC.

- Kitschosii se regasesc in FIX toate paturile sociale. Conditia esentiala a fenomenului ramane insa LIPSA DE EDUCATIE. Foarte multi prefera surogatul de arta doar pentru ca transmite un efect vizual facil, cu o compozitie incoerenta, in locul obiectului artistic care pune PROBLEME PREA GRAVE SI COMPLICATE (pentru creierasele lor…).

- Kitsch-ul este pe masura omului mediocru, pentru ca este creat DE CATRE si PENTRU omul mediocru. Kitsch-ul dilueaza originalitatea atat cat este nevoie pentru a o face accesibila tuturor.

- Comerciantii de kitsch-uri sunt interesati doar de CANTITATE si sub nicio forma de calitate. Acestia creaza un public cu un simt estetic fie NEDEZVOLTAT fie PERVERTIT. Kitsch-ul poate reprezenta, la o adica, un mod de viata.

- Kitsch-ul este una dintre cele mai comode modalitati de inselare si evadare din viata reala intr-o lume ideala dar iluzorie. Este “arta omului lenes”, nedispus sa faca eforturi intelectuale sau afective, este “arta” accesibila oricui, in orice timp si in orice imprejurare, este arta dizolvata, epurata de esente general-umane, usor asimilabile si digerabile.

- Aparent, deseori, kitsch-ul poate parea mai REUSIT decat opera de arta in sine, datorita simplificarii mesajului transmis. In Kitsch se regasesc CLISEE, mimetism facil al artei autentice si al realitatii.

- Subiectele abordate sunt induiosatoare, incercand sa “stoarca lacrimile” celor neavizati. Vizeaza spiritele inculte care nu sunt capabile de o alegere matura. Deci apare unde nu sunt exigente culturale adevarate.

- Reprezinta un adevarat pericol estetic, mai ales pentru tanara generatie. Aceasta trebuie invatata sa diferentieze arta de kitsch. (nu ma intrebati cate kitsch-uri a primit mama mea in cariera ei de profesoara de scoala generala de la ai sai elevi SUPER entuziasti…statuete de-alea din portelan, din piata adunate…)

Va iubesc pe toti pe rand, artistic si deloc kitschos! Pe bune!!

3 thoughts on “Fenomenul Kitsch (pe langa arta)”

  1. Suna foarte bizar multe dintre paragrafe…Chiar sunt luate dintr-un curs predat studentilor la Arte? “Reprezinta un adevarat pericol estetic, mai ales pentru tanara generatie” ?! Hai sa fim seriosi… Unul e kitschul, altul e uratul si altul e pur si simplu Gresitul. Cred ca si kitschul isi are componenta lui foarte interesanta, de exemplu, in anumite cazuri, in moda si mai ales in film. In plus, daca se pot scrie sute de carti despre Uratul in Arta, cred ca se poate recunoaste si kitschul, ca element expresiv de multe ori util. Faptul ca noi spunem “Mama ce “kitschosi” sunt manelistii” nu cred ca are legatura.

    P.S. Cel mai bun exemplu : Gaudi, considerat de multi geniul arhitecturii si are cateva cladiri care, dupa destui, reprezinta kitschul in cel mai pur mod. Alt exemplu, Dali, ale caror lucrari te cam fac de multe ori sa ridici din spranceana si totusi functioneaza intr-un mod foarte bizar. Si ar mai fi clar enorm de multe exemple care apartin “””artei contemporane””” care deja se bazeaza DOAR pe kitsch.

  2. dada, de-acord (si) cu tine…dar totodata…CRED ca reprezinta un real pericol pentru de-asitia miici….care apreciaza bibelourile alea hidoase, sau MARTISOARELE alea enorme doar pentru ca sunt…facile. Si alea sunt Kitsch. Si nu au NIMIC estetic/interesant/frumos in ele.
    Exista exceptii peste tot si in tot…si tu ai subliniat cateva uber faine!
    Interesting point of view. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>