Viata ca o spirala

Tin minte cum ascultam prin generala cu ochii mariti explicatia domnului profesor de istorie Pisica cum ca istoria omenirii are forma de…spirala. Totul se repeta, crescator, pe axele unei spirale. Evoluam tehnologic, intelectual (!?), spiritual (?), devenim mai sofisticati dar razboaiele, luptele de cucerire si de aparare, pacturile si tratatele se repeta periodic, la un nivel ce poate PAREA mai sofisticat decat cele din trecut. Dar de fapt ne rotim…pe o spirala.

Si la nivel subiectiv, cred ca asa este si viata fiecaruia dintre noi. O spirala. Pornim din capatul de jos si apoi ne rotim pe inelele vietii pana la capatul de sus. Toti tindem sa repetam experiente din trecut, cautam IN ESENTA aceleasi lucruri, insa din ce in ce mai complex, bazandu-ne pe experientele cumulate in cercul spiralat de mai jos.

Faima? Dragoste? Bani? Calatorii? Sexualitate? Nevoi primare? Toate le implinim in mod repetat, crescator insa. Diferenta este cat de mare este spirala fiecaruia, cat de largi sunt spatiile intre bucle. Cei mediocri au o spirala micuta, o evolutie…fara elongatie. Cei mai complecsi dintre noi lasa spatii mari intre inelele spiralei si evolueaza mai repede.

Uite-te putin in tine. Nu ti se pare ca iti esti…cunoscut(a)? Ca esti in cautarea unor…aceleasi lucruri, usor denaturat/diferit? :)

2 thoughts on “Viata ca o spirala”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>