Sistemul penitenciar din Romania vs. din Europa de Nord

Mi-am facut lucrarea de licenta pe aceasta tema – sistemul de reeducare din penitenciare. Din pacate, cam ce am scris eu acolo, documentat solid la Biblioteca Centrala Universitara (si ulterior la o bere/un sah cu Mihai/Cip :D ) se cam adevereste.

In trecut, era simplu. Tata… furai…iti taia mana. Preacurveai, iti taia penisul sau iti turna plumb topit in vagin (auch…) si oamenii se potoleau. Uneori mureau in proces, ma rog, shit happens. Nu, nu-s de acord cu astfel de metode dar nu sunt de acord nici cu ce se intampla acum.

Infractori periculosi intra la parnaie, stau 4-5 ani dupa care ies de acolo…nu reeducati ci MAI RAI. Cei mai multi dintre ei recidiveaza in cateva luni/saptamani. Si recidiveaza pe pielea noastra! Am vazut `n` stiri care incepeau cu “Un fost violator/criminal/talhar, eliberat ‘pentru buna purtare’ a omorat/talharit/violat alte persoane in decursul zilei de …”.

Si invariabil mi-aduc aminte de ce am citit – sistemul de reeducare din penitenciarele din Romania este sublim insa lipseste cu desavarsire. A te baga la inchisoare cu inca 10 colegi de camera, care de care mai rau, nu rezolva nimic, din contra, te inraieste. Ba iti faci si relatii/tovarasi, pentru cand o sa iesi!

Ce fac nordicii? Pai prin Danemarca par example (daca tin bine minte), ii ia pe condamnati si ii invata o meserie de la A la Z. Si nu ORICE meserie, ci o meserie bazata pe studiile/capacitatile/intelectul fiecarui condamnat in parte, si o meserie care ARE VIITOR si este BANOASA! In teorie si la noi te invata o meserie, doar ca nici dracu` nu vrea sa profeseze strungu…reala… cand o sa fie liber sau sa adune porumb…

Ce mai fac nordicii? Apai ii iau pe condamnati la croaziere. Pe bune. Pe vapoare. Ii plimba. Joaca golf. De ce? Pentru ca este un sistem de REEDUCARE, nu un sistem de…CHINUIALA! Este pedeapsa de-ajuns ca nu au libertatea de a pleca UNDE si CAND vreau ei! Lasandu-i cat mai mult in aer liber, sa se relaxeze, sa CREEZE, sa miroasa…libertatea…ii educa si MOTIVEAZA pe termen lung MULT MAI MULT decat daca i-ai baga intr-o celula de 30/30 m cu 10 oameni.

Ce se mai intampla pe acolo? Ii introduc TREPTAT in societate, nu brusc, de-a valma. Initial sub supraveghere, apoi supraveghere de la distanta, apoi lasati liber aproape complet, cu anumite restrictii, apoi liberi 100%. Toate astea natural. Ah, in teorie, si la noi s-ar intampla ceva similar, dar in practica…politistul care trebuie sa supravegheze anumiti condamnati isi vede de treaba lui…il doare undeva. Sunt `n` cazuri negative pe taramul mioritic.

Asa ca ma duc sa…mananc o banana!

A, nu vezi sensul acestei fraze!? pfa! Mai gandeste-te!!!! :D

(hahah, am ezitat daca sa pun post-ul asta la categoria “timp liber” :))) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>