Un bilet dus-intors pentru acceleratul catre Sibiu, va rog…

Asta ziceam casierei (itei?) de la Gara de Nord cand am luat biletul catre Sibiu, dus-intors. Adicatelea doua bilete din cartonasele alea albastre scrise inghesuit si cu multe litere si cifre pe acolo, de unde te intereseaza doar ora de plecare si locurile.

Ambele, dus-intors, vreo 75 de lei. Destul de eftin, sa zicem…

La dus, totul o.k., a venit controloru`, i-am dat tichetu`, bla-bla, mi l-a gaurit, i-am zis saru`mana si am facut o gluma cu el (cum ma bag io in seama ca de obicei), ala a zambit crispat si a plecat mai incolo.

Am ajuns la Sibiu si, cum e normal si ecologic, am aruncat la gunoi (mai mult sau mai putin specializat) biletul de dus, Bucuresti-Sibiu, pastrandu-l pe cel de intors.

Am stat in Sibiu 4 zile si patru nopti, cu una mai mult decat in povesti si ne-am urcat in trenul de Sibiu-Bucuresti.

Vine controloru`, ii dam biletele, le taxeaza, totul super o.k., nu zice nimic.

La o ora dupa aia, vine supracontrolul, ferm, hotarat, bla-bla. Dam iar tichetele.

“Buuun…si biletele unde sunt?!?”
“Paiiii….astea sunt, nu?”, zic io, ridicand din spranceana.
“Pai nu sunt, astea sunt doar niste tichete de locuri care valoreaza 2 lei. Biletele le-ati luat dus-intors si cele la DUS sunt de fapt importante, fara alea, astea nu au nicio valoare!”
“…. _____ ….. pai….si eu de unde era sa stiu? Ne-a zis cineva? Adica…erau doua bucati de carton. Pe una scria Bucuresti-Sibiu si pe cealalta bucata Sibiu-Bucuresti. Cea pe care scria Bucuresti-Sibiu am aruncat-o, evident, era inutila, taxata si folosita deja!”
“Pai da, dar fara acel bilet, repet, nu este valabila calatoria. Va trebui sa coborati cu mine la prima, sa va luati bilet din nou. Altfel, va trebui sa va amendam.”

Muaaaaaa…si eu si Silvia ne-am facut 1001 draci. Am cautat biletele, poate, prin absurd, le mai aveam cumva la noi. Nada.

Ceilalti cu care am mers la Sibiu le-au pastrat si pe alea de dus, din intamplare sau doar pentru ca la casa, cand le-au dat biletele, le-au lipit intre ele.

Mi se pare absolut absurd acest sistem de calatorie, UNIKT si EXTRAORDINAR si SPECIAL si MIROBOLANT, specific CFR-ului. In alte tari iti dau un singur bilet, poate mai lung, pe care sunt inscrise toate datele dus-intors si…gata. SAU macar iti explica la casa ce sa faci, ce iti trebuie si de ce. DACA eram straini si habar nu aveam romana? Ce puii mei faceam? Si apoi, insusi faptul ca am tichetul ala de 2 lei, intors, nu reprezinta dovada suficienta ca l-am avut si pe cel de 70 de lei!?

Am fost un pachet de draci timp de vreo ora, pana cand a venit un ALT controlor si dupa un scurt chestionar, ca la inchizitie, din prea marea-i marinimie ne zice ca “bine, va las sa calatoriti asa. daca mai vine vreun coleg de-al meu, nu-i spuneti ca v-am dat Eu voie…”.

Gizas.

Trenul a avut intarziere de 1 ora si jumatate.

Jumatate din drum am mers fara lumina.

A fost extrem de cald, inuman de cald.

Jegos. Aglomerat, pe culoar.

Dar astea ultimele deja se stiu. Abia astept sa se privatizeze CFR-ul sau sa aiba concurent pe piata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>