De-al meu vs. de-ai mei – pledoarie pentru vorbirea corecta

Deci este gen a 83491-a oara cand port dialoguri in contradictoriu pe treaba asta. CUM se zice corect: “Prieten de-ai mei” sau “Prieten de-al meu”. Recomand cu caldura DOOM in acest sens…(Elefant.ro).

Sa vedem. Se face ca printr-a doishpea (scris intentionat incorect…pf!) faceam io niste lectii de gramatica…lectii de-alea…exhaustive, unde am invatat tot felu` de ciudatenii de genu` ca se zice corect “Patul lui ProCUST” nu “Patul lui PROcust” (accente). Printre ciudatenii se numara si faptul ca s-ar zice corect “Prieten DE-AI mei”, nu “Prieten DE-AL meu”. De ce? Pai asa…

Pentru ca ace “DE-” inlocuieste practic cuvantul DINTRE. Si este INCORECT sa zici “Prieten DINTRE al meu”. Corect este “Prieten DINTRE ai mei”. O ALTA forma acceptata este “Prieten al meu”.

Boooon. Exceptand aceasta profesoara, f. competenta de altfel, am mai vazut si in alte locuri scris asa si chiar unele polemici pe tema asta.

Evident, majoritatea dintre cei cu care am discutat pe tema asta considera ca SUNA CIUDAT sa zici “Prieten de-ai mei”, cand “TOATA LUMEA, ALEX, zice ‘Prieten de-al meu”. In paranteza fie spus, ma TERMINA argumentele IMBATABILE de altfel care incep cu “Alex, TOATA LUMEA zice ca…blabla”.

Si azi, frustrata si pe nepusa masa, vine Blonda spre mine (pe messenger) si-mi tranteste una. NA, ca va dau mai jos:

SilviCah Panturu: muaaa
SilviCah Panturu: fii antena te sparg aici
SilviCah Panturu: deci george pruteanu dixit
Alex: huh?
SilviCah Panturu: În pofida menţiunilor din unele lucrări (GA, 1966, I, 160; M. Avram, Gram. p.t., 1997, 173), opinia mea – în concordanţă cu uzul cultivat – este că forma corectă e un coleg de-al meu, şi nu un coleg de-ai mei. Argumentele sunt două. Primul, şi cel mai important, e că astfel se realizează distincţia între singular şi plural: un coleg de-al meu şi nişte colegi de-ai mei. E contra logicii ca la singular să fie aceeaşi formă ca la plural; de altfel, dacă-l folosim la singular, acel ai mei rămîne “în aer”, nu determină nimic: cine sunt “ai mei”? “un coleg” – e absurd. În al doilea rînd, se observă că acel de e complet desemantizat, e doar un cuvînt de “sprijin”, de legătură, fără niciun aport informaţional: sensul e absolut acelaşi ori spunem un coleg al meu, ori spunem un coleg de-al meu. De aceea recomand formele: un coleg de-al meu, o colegă de-a mea, doi colegi de-ai mei, două colege de-ale mele. GP, 21.7.06

Sunt total de acord cu faptul ca SUNA ciudat. Sunt de acord ca MULTE reguli se schimba din cauza faptului ca majoritatea oamenilor folosesc gresit anumite cuvinte/sintaxe. De genul…pariez ca o sa se schimbe sensul cuvantului LOCATIE…si ca o sa se permita pleonasme de genul “mujdei de usturoi” sau “marea majoritate”, fiind folosite prea des.

DAR…asta ar insemna ca analfabetii manelisti (ups! I said it again! damn!) ne cotropesc si, daca e sa o luam asa…de ce sa nu schimbam si reguli de genul CORECT: ESTE cinci oameni in masina! fata de actualul SUNT cinci oameni in masina. Adica…cre` ca daca intreb pe strada 50% din oameni folosesc gresit. Pf.

Gata. I rest my case.

Va iubesc pe toti pe rand si stiu ca n-ati citit toata pledoaria asta, fiind prea lunga. Dar io tot va iubesc. :D

13 thoughts on “De-al meu vs. de-ai mei – pledoarie pentru vorbirea corecta”

  1. Mulţumesc de pomenire, da’ nu-s profă, şi-n nici un caz de română. :)

    Îs de acord că Pruteanu şi alţii or fi având dispute pe temă, dar până una-alta DOOM-ul (după care nu mă omor, da’ orişicât) zice (ca şi clasica Ştefania Popescu) că se spune “un priten de-ai mei”, “o prietenă de-ale mele”.

    Acu’, io zic să-i lăsăm pe lingviştii de meserie să se certe între ei şi noi să ne raportăm la standardul oficial, doom-ul adică. Poate că versiunea viitoare a doom-ului o să accepte “un prieten de-al meu”.

  2. Ce tareeeeeeeeeeeee, saru`manaaaaaaaaaaa! :D In sufletul meu sunteti “profa de romana” – la fel cum maica-mea este “profa de geografie”. Unele lucruri nu se schimba niciodata!
    Si multumesc pentru sustinere, heheh!

  3. alex, sa nu exageram acum….nu se va spune niciodata ei este…chiar daca jumate din populatia manelista vorbeste asa….dar, din moment ce toate editurile si toata presa din romania foloseste “un prieten de-al meu”, este clar ca in curand se va schimba regula aceasta….

  4. 1)ce prost era Pruteanu. nu vad nicio logica in explicatiile lui.

    ” cine sunt “ai mei”? “un coleg” – e absurd. ”
    WTF??
    si daca zic un coleg dintre ai mei, aici pot sa pun intrebarea?
    geezas.
    E subinteles, “colegii”.
    Tocmai, este o chestie misto sa folosesti “de-ai mei” ca sa inteleaga lumea ca ai mai multi, si nu doar unul. Doh.

    2)cu toate astea, sunt ca o batranica sclerozata, pentru ca mi-e imposibil, dintr-a 8-a de cand am aflat, sa ma updatez la aceasta informatie si tot “de’al meu ” zic. pffffff

    1. Cât de deșteaptă/destept poți să fii ca să-ți permiți să spui despre cineva că-i prost?! Eu l-am apreciat foarte mult pe regretatul domn ,George Pruteanu,și chiar sunt de acord cu părerile lui despre acest subiect fierbinte:,,De-al meu vs de-ai mei “.

  5. Da ma, inainte se folosea, Silvia, la TELEVIZIUNI (deci presa), TRAfic, in loc de traFIC, cum este corect accentuat. Intre timp insa, din ce am auzit pe la stiri, s-au corectat.
    Sper sa se corecteze si presa scrisa.
    insa da, probabil ca se va schimba asta regula…

  6. Cam asta ar fi explicatia …
    Un prieten de-al meu – Dintre ai mei prieten
    asa ne-a explicat profa de romana, suna destul de ciudat, dar asta e

  7. poate ca sunt eu mai ciudat, insa mie mi se pare extrem de fireasca varianta “un prieten de-ai mei”. cat despre explicatie, hai sa fim seriosi: orice elev cu minime cunostinte de gramatica si-o poate oferi.

    si mai lasati-ne, fratilor, cu legenda asta numita “pruteanu”. daca nu ar fi avut emisiunea aia pe tv, in afara studentilor de la litere, nu ar fi auzit nici dracu’ de el. si, oricum, nu a fost pruteanu cea mai mare autoritate in materie de limba romana!

  8. Sunt de acord cu exprimarea “un prieten de-ai mei” din tot cugetul.Si,ca sa te satisfac si pe tine,Theatre,am citit tot articolul.:D

  9. “Primul, şi cel mai important, e că astfel se realizează distincţia între singular şi plural: un coleg de-al meu şi nişte colegi de-ai mei. E contra logicii ca la singular să fie aceeaşi formă ca la plural; de altfel, dacă-l folosim la singular, acel ai mei rămîne “în aer”, nu determină nimic: cine sunt “ai mei”? “un coleg” – e absurd. ” – argumentul lui nu are niciun sens.Nu este deloc contrar logicii,faptul ca forma nu se schimba: un prieteni dintre ai mei, niste prieteni dintre ai mei.Odata ce “de” tine locul lui “dintre”(ceea ce pare a fi de bun simt,din moment ce “de”-ul ala nu cred ca a fost pus degeaba,asa cum isi da cu parerea ageamiul asta) ,mi se pare ilogic sa spui “un prieten de-al meu”,este tot una cu a spune “un prieten dintre al meu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>