Sexul si dragostea curteneasca si curtenitoare a Evului Mediu

Ideea de amor curtenesc a aparut in Franta in vremea primei cruciade (dracia aia cu UCIDETI sute de mii de oameni…in numele DOMNULUI!!!), la sfarsitul secolului al XI-lea, si inca sta la baza parerii noastre despre ceea ce inseamna dragostea adevarata. Aceasta notiune poetica a fost pe cat de romantica, pe atat de idealista, si a ajuns sa-si stabileasca propriul corp de legi. Ahem, sa enumeram si sa vedem cat de…actuale sunt aceste principii/idei, scrise initial pe la 1180:

1. Fugi de zgarcenie ca de o molima cumplita si dedica-te opusului ei
2. Pastreaza-te neintinat pentru cea pe care o iubesti
3. Nu cauta sa strici o poveste de dragoste cinstita in care este prins altcineva
4. Nu cauta iubirea unei femei pe care te-ai rusina in mod firesc sa o iei de nevasta
5. Nu uita sa te feresti cu strasnicie de minciuna
6. Sa nu stie multa lume tainele iubirii tale (ce misto mi se pare asta!)
7. Supunandu-te deplin poruncilor doamnelor, straduieste-te ca intotdeauna sa faci parte din ordinul cavalerilor iubirii (mmmm…arta!)
8. Cand dai si primesti placerile iubirii ai grija sa respecti intotdeauna pudoarea
9. Nu fii barfitor
10. Nu trada tainele indragostitilor (!!!)
11. In orice imprejurare arata-te politicos si curtenitor
12. Cand te dedai placerilor iubirii nu merge mai departe de placerea iubitei tale.

Mi se pare ca daca mai multi ar lua aminte la cele 12…principii…cavaleresti din acea perioada, in prezent, ar fi ceva-ceva mai multa demnitate/intelegere/iubire sincera pe-aciulea prin zona Terrei anului 2010.

3 thoughts on “Sexul si dragostea curteneasca si curtenitoare a Evului Mediu”

  1. cred ca daca unele persoane (nu dau nume) ar aplica toate cele 12 principii de mai sus, s-ar schimba in totalitate. Sunt de acord (in ceea ce ma priveste) cu 1, 3, 4, 5 si cam atat. 12 nu inteleg iar restul mi se par desuete.

  2. te rog sa nu jignesti shreku, da? nu e deloc ca in shrek….shrek stia cum sa se poarte cu o femeie: ragaia, o lua cu forta pe sus, dadea cu ea de pamant, o hranea cu sobolani, tzipa la ea…romance baby :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>