Interviu cu Bobby Voicu

Pentru cei ce nu cunoaste, Bobby Voicu este gen unul dintre deschizatorii de drumuri in ceea ce priveste blogareala din Romania si unul dintre cei mai inspirati/tari oameni din online-ul autohton.

DailyBusiness, reprezentat cu mandrie si abnegatie infinita de Mine, a tinut un interviu cu Bobby. Interviu care se pare ca chiar este citit (1.000 de afisari pana la 12:20). Extrag cate ceva de interes din el. Restul, il puteti citi acilea.

Foto: Florin Constantin
Foto: Florin Constantin

DB: Ca si blogger, cum poti atrage atentia companiilor, pentru ca acestea sa fie interesate sa plaseze publicitate pe acel spatiu?
BV: Nu tine de trafic, cum multi ar crede. Tine mai mult de continut si de felul in care esti perceput in piata. Eu de exemplu nu am trafic foarte mare, dar pe mine ma intrebau companiile cat cer pentru publicitate si cand aveam 300 de vizitatori pe zi. Sunt unii care au 5.000 pe zi, cu spam, tot felul de misculatii – acestia nu prezinta in general interes pentru companii, nu au reputatie buna.

DB: Si cu toate acestea nu aveti cine stie ce publicitate pe blog…
BV: Asa este, eu cer multi bani pentru publicitate la mine. Cer 1.000 de euro pe post sau pe banner. Nu a fost de acord nicio companie sa plateasca aceasta suma, pana in prezent.

………………………..

DB: La ce valoare ati estima un blog nisat cu 15.000 de unici in Romania?
BV: Ganditi-va ca eu am vandut Mondenul pana la urma – avea pe atunci circa 20.000 de unici pe saptamana. L-am vandut la 40.000 euro. Nu a contat insa traficul, cat cele doua fete care scriu acolo, parteneriatele, exclusivitatile si prezenta la multe evenimente. Nu poti evalua un blog in Romania numai dupa trafic, conteaza si notorietatea offline. Trebuie sa devii un brand.

……………………….

DB: Ce sfaturi ati da bloggerilor cu experienta?
BV: Sa gaseasca o cale de mijloc prin care sa nu deranjeze cititorii si, in acelasi timp, sa poata comunica.

DB: Consider ca nu ai cum sa nu deranjezi un anumit segment de cititori, orice ai face, orice ai zice…
BV: Aveti dreptate. Cineva spunea ca daca nu deranjezi pe cineva, inseamna ca nu ai succes. Insa bloggerii vechi sunt foarte categorici, consider ca trebuie sa fie mai flexibili in gandire – acum observ o atitudine, uneori, de genul “e ca mine sau nu e deloc”. Ar trebui sa accepte ca uneori exista solutii care sa ii multumeasca pe cat mai multi.

DB: Si cei care abia incep sa scrie blog-uri?
BV: Raspunsul este chiar in intrebare- sa scrie. Prost, bine, nu conteaza. Dar sa scrie.

DB: Heliade Radulescu-style? Scrieti, baieti, numai scrieti?
BV: Nu conteaza cand incepi. Trebuie doar sa scrii pentru ca, putin cate putin, iti dai seama ca trebuie sa-ti imbunatatesti stilul. Dar nu poti sa ajungi la aceasta performanta…daca nu scrii deloc. Nu poti sa fii mai bun in ceva ce nu practici. Multi bloggeri se gandesc la tot felul de filozofii inainte sa inceapa sa scrie. Nu, scrieti orice ganditi, oricat vreti. Si eu am posturi de 3 paragrafe sau de 3 pagini, in functie de cum simt.

3 thoughts on “Interviu cu Bobby Voicu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>