ABC-ul conferintelor de presa – cum sa NU

O sa ma feresc sa dau exemple concrete si clare de conferinte de presa organizate TOTAL aiurea desi, din pacate, sunt cu duiumul. De asemenea, nu o sa pretind prea multe lucruri ci minimul necesar pentru o conferinta placuta, fluenta si mai ales UTILA!

Care este scopul unei conferinte de presa la care inviti oameni din IT si din business IT&C? (ar fi) Evident de a pleca de acolo cu informatii mai MULTE decat in comunicatul de presa trimis pe e-mail, lamurirea unor aspecte si, intr-un final, pentru a fi toata lumea fericita, publicarea (cel putin) unui articol care sa atraga cititori si atentie din parte targetului.

Ce se greseste la noi, des?

1. Organizatorii presupun, probabil, ca jurnalistii din IT/business IT sunt idioti. De nu stiu cate ori a trebuit sa asistam, cu totii, la explicatii penibile de genul “ce este aia cloud computing”, “ce-i aia virtualizare” sau “ce-i aia smartphone si ce face ele”. Inteleg ca in sala sunt si legendare Niculine care vin doar pentru piscotareala dar noi, restul, suntem destul de in tema asa ca VA ROG INSISTENT, nu ne mai pierdeti timpul cu introduceri inutile. Va faceti si voi un deserviciu!

2. Keep it short, keep it simple, lasati spatiu mai mult pentru intrebari si raspunsuri! Stim ca 90% din ceea ce veti spune va fi PR si si voi stiti ca 90% din ce spuneti voi nu va fi publicat de 90% dintre noi. Hai sa ne concentram mai bine pe un dialog deschis, pe Q&A, si nu doar la final, cateva minute.

3. Nu mai fugiti imediat dupa conferinte, in masura in care acest lucru este posibil (nu aveti vreun tren/avion/salupa de prins). Unii dintre noi poate vor sa vorbeasca face to face cu voi.

4. Daca ziceti ca prezentarea incepe la 10:30, apai sa inceapa la 10:30, nu la 11:00, nu la 10:45, ci la 10:30!!!!! Daca nu incepe asa, atunci asteptati-va ca unii dintre noi sa va parafrazeze si sa zica/scrie “time is money!” si cine are creier sa se cam prinda de ironie. A, intarzie colegi? Ghinionul lor! O sa mai intarzie de 2-3 ori si apoi, daca vad ca nu merge asa, nu o sa o mai faca!

5. NU mai acceptati oameni neinvitati, a se citi piscotari. A, omiteti sa trimiteti invitatie cuiva important, de la un cotidian care nu v-a tratat decat cu respect si apare? E omeneste sa mai si uiti, accepta-l, dar nu mai lasa loc liber celor de la ziare de renume precum “Urletul jderului” sau “Ziarul Crevedia de Sud”. Decat daca, evident, sunt oameni seriosi (ceea ce, se cam stie…neah).

6. De preferat si in masura posibilitatilor, hai sa nu punem conferintele la ora 12, 13, 14, ni se da peste cap cam toata ziua, unii au pagini de dat, altii au deadline-uri, nu stim unde sa alergam mai intai. Seara sau dimineata pe la 10:00 este perfect pentru majoritatea.

7. Dupa “n” ani de PR/organizare evenimente, cam stiti ce vrea presa de business din Romania. Daca ne-ai chemat doar ca sa incerci sa ne convingi de cat de bun(a), eficient(a), perfect(a) este/sunt serviciile/compania/produsele tale…atunci ai reusit sa ne iriti si n-ai rezolvat nimic. Incearca sa oferi si niste “carnita”, niste informatii in premiera, niste date, niste opinii, niste trenduri, sa raspunzi la intrebari cat mai deschis si atunci totul va fi perfect.

Sunt firme de PR excelente, am mers la multe conferinta de presa perfect organizate, eficiente, pline de informatii si intr-o atmosfera ideala. Insa altele reusesc, efectiv, sa-ti strice o zi intreaga. Hai sa facem astfel incat sa fie placut de toate partile implicate. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>