Dupa indelungi cautari, Anca a gasit cateva sindromuri frumoase/amuzante/faine. Adica…nu stiu daca pot fi numite FRUMOASE, dar… cel putin sunt foarte interesante. S-a ajuns la asta dintr-un brainstorming intens si halucinogen de cautare de nou nume pentru ast blog. Ahem:
Sinestezia reprezinta un sindrom in care persoanele afectate prezinta doua senzatii in loc de una la acelasi stimul, spre exemplu atunci cand ating un obiect pot simti gust, atunci cand privesc un numar vad o culoare, atunci cand aud un sunet vad culori, atunci cand simt un gust percep atingeri si lista poate continua combinand toate simturile pe care le avem. In general sinestezicii nu asociaza mai mult de doua perceptii pentru acelasi stimul.
(mi se pare interesant… “Cum ti se pare tabloul asta, draga?” “Hmmm…are gust de Pizza!”)
Sindromul Stendhal este numele dat unei tulburari care apare dupa admirarea unor piese frumoase de arta, si caracterizate prin anxietate, ameteli, confuzie, batai rapide ale inimii, chiar si halucinatii si lesin. Boala este asociata in special cu arta din Florenta, Italia, desi s-a manifestat prin reactii similare si la vederea altor lucrari de arta.
(“Vrei sa mergem la muzeu, draga?” “Da draga! Oriunde dar NU IN FLORENTA, te IMPLORRRR!!!”)
Sindromul Ierusalim este o forma de manie religioasa care provine din sau duce la vizitarea orasului Ierusalim. Pacientul crede ca are o misiune religioasa, si ca e de fapt reincarnarea unui sfant din Biblie. Oamenii care sufera de acest sindrom se imbraca in robe albe si tin predici pe strada.
(Asta-i ala de la Unirea, care predica in strada…)
Disfonia spasmodica este o boala neurologica care provoaca miscarea involuntara a laringelui, cauzand spasme musculare ce jeneaza discursul. In mod ciudat, bolnavii nu sunt dernajati de boala atunci cand canta, soptesc, rad sau vorbesc in rime.
(Pana zici in rime Disfonia Spasmodica cand ii intreaba medicul de ce sufera…pf…crapa)
Sindromul „Alice in Tara Minunilor” – Bolnavii cu acest sindrom vad lucrurile distorsionat, fie mult mai mici (micropsie), fie mai mari (macropsie) decat sunt in realitate.
(O sa le placa filmul lui Burton. Desi o sa-l vada ca pe ceva normal…)
Sindromul Capgras este o boala psihica in care pacientul crede ca cineva apropiat lui (in general partenerul de viata sau un membru al familiei) a fost inlocuit cu un impostor identic.
(De ce CAPGRAS?!)