Agora – Review de film (mici spoilere)

“Agora” m-a/ne-a atras intrucat iaste un film de Amenabar, responsabil pentru filmul cel arta numit Mar a Dentro. Care Mare Dinlauntru fuse pe placul meu.

Filmul incearca sa imbine latura spirituala cu cea matematica, incearca sa plaseze cele doua lumi, aparent (si practic) diferite intr-un context istoric si religios dur – crestinarea lumii, omorarea “paganilor” in numele Domnului. Initial m-a dus cu gandul la romanul Quo Vadis si, intr-adevar, exista cateva referiri voalate la el si in film, desi actiunea se petrece la cateva sute de ani dupa.

Hypatia este partea matematica si prea putin spirituala din film, femeia ce-si “depaseste conditia” si reuseste sa descifreze misterele heliocentrismului. Si aci vine cred cea mai dezamagitoare parte a filmului. Desi caracterul ei, interpretat bine de Rachel Weisz, incearca sa fie un liant intre cele doua lumi, vine cu niste note puternic discordante in fluxul normal al proiectiei. Pauzele in care ea sta si priveste spre cerul instelat si-si pune intrebari pot deveni deranjante si nitel…trase de par.

Caracterele sunt bine conturate si surprinzatoare. Daca ar fi fost un film regizat de Spielberg in mod CLAR nu s-ar fi terminat asa si parcursul filmului nu ar fi fost atat de sangeros.
[youtube u50zEun07b4]
Ce mi-a placut, punctual:

- Personajele convingatoare, jocul actorilor foarte bun
- Cateva artificii regizorale reusite (camera intorcandu-se la 360 de grade/imaginile cu bolta bisericii/”caderea” camerei asupra mortilor etc.)
- Misto scenariu al distrugerii Bibliotecii din Alexandria, desi nu prea inspirat filmat intr-o secventa.
- Finalul filmului bun, destul de scurt, sec dar foarte la obiect. Doar cateva priviri si…atat.
- Toate personajele sunt foarte…secsi…fara a deranja neaparat.
- Sunt secsi cu un SENS – pentru ca discursurile lor religioase EXTREM de persuasive (si bine jucate) trebuiau rostite de oameni frumosi/atractivi. Ca na, si Iisus era karismatic…
- Muzica buna, desi nu s-a remarcat cu adevarat decat in vreo 2-3 secvente.
- Surprinzatoare relatiile dintre personaje, poate mai complexe chiar decat in Gladiatorul… desi, hm…partea incestuoasa de acolo era interesanta.
- Foarte bun/util dpdv istoric. “Omorati in numele Domnului!” Si oh, da…s-au tot macelarit ca boii…si am SIMTIT sabiile alea, total…nedrepte. Deci e de bine ca nu a fost doar o scena “de bataie” aiurea, fara feeling.

Ce nu ne-a placut?

- In secventa distrugerii Bibliotecii, e o imagine filmata de sus pusa pe fast forward TOTAL nelalocul ei. Semana maxim a Benny Hill.
- Puteau renunta la 2-3 clisee Hollywood-iene, darrrr…pe de alta parte, subiectul poate cerea asa ceva.
- Boii din spatele nostru care repetau la nesfarsit, sub diferite forme, ori cat de prost este filmul ori chestii obscene TOTAL nepotrivite. Vorba Yellow-ei – “m-am gandit ca daca ii ignor CHIAR o sa DISPARA! Surprinzator…nu au facut-o!”.

Si ca idee, tata, daca TOT NU-TI PLACE UN FILM, de ce mai stai!? Evident ca nu le-a placut, le depasea inteligenta cu prea mult…

Nota 7,5 mai spre 8, asa. Cad de acord cu IMDB-ul aci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>