Frenezia de Craciun sau mentalitatea romanilor

Ieri am facut tampenia sa merg la Cora, pentru ca “stiu de ce reviiiin”.

Am intrat, m-am uitat la cozi si am plecat. Am mers la Mega Image. Desi macel si acolo, macar erau cozi decente, de vreo 10-12 minute.

Pe strada am auzit deja mai multe franturi de dialoguri “Ba, nu pot sa ies, tre` sa fac niste cumparaturi pentru Craciun!” sau “Da ma, am rezolvat acolo cu Revelionul…da ma, 150 de persoana, e super bine!”.

Priviri inghetate inainte, maini inclestate pe carucioare pline ochi de faina/bautura/cadouri/pachete diverse, haos total. Si abia e inceputul lui decembrie.

Se cheltuieste fara masura, ca intr-un an normal, ba chiar mai mult. “Terapie prin shopping”, cum a scris un coleg in DailyBusiness.ro titlul unui articol ce se potriveste perfect cu mentalitatea de veci a romanilor. “Hai sa cheltuim nesabuit azi, nu ne intereseaza ce se intampla maine. Rezolvam noi cumva!”…

Din nefericire, mentalitatea asta se reflecta si in alte domenii. Primul care-mi vine in cap este cel ECOLOGIC. “Lasa, nu economisim apa/hartie/curent…daca distrugem planeta, s-ar gasi resurse sa facem o mare rezervatie sub un mare glob de sticla, fix deasupra Carpatilor…”.

Cheltuiti fratilor, cheltuiti, aruncati cu banii. Vorbim in ianuarie-februarie.

Si apoi prin 2020-2030…

5 thoughts on “Frenezia de Craciun sau mentalitatea romanilor”

  1. Ce natie de cacat avem.
    Chiar daca te bucuri in sinea ta intr-o oarecare masura ca vin sarbatorile ti se fut, in momentul cand iesi pe strada si vezi agitatia stupida.
    Pariu ca intr-o saptamana incep sa-si cumpere si brazi.

  2. Suntem o natie de c…t? Draga AnnaMolly cati ani ai daca pot intreba? (cu toate ca nu e frumos) dar si fara sa-mi raspunzi iti zic ca Romanul a fost inca de acum 2000 sau mai bine de ani, de pe perioada dacilor o natie de c…t, o natie de curve (si aici nu ma refer la sensul adevarat al cuvantului) care s-au dat dupa fiecare care a venit la putere, dupa cum a batut vantul ne-am indoit si noi. O natie care a scapat de comunism prin varsare de sange si care dupa revoltie inca nu pot scapa de comunism, Iar acum de inceput de an, o sa avem un nou lider comunist si tu zici ca am ajuns o natie de ca..t? Eram de mult si ca sa nu fiu pe langa subiectul deschis de Ezoteric, romanii sunt si cei mai egoiesti, daca au ei e bine deci petru multi dintre ei nu ii mai intereseaza ce o sa fie peste 30-40 ani cand ei nu or sa mai fie. Vorbim despre ecologie? crezi tu ca intereseaza pe cineva de resursele naturale ale Romaniei? Nu, nu intereseaza pe nimeni, nici macar pe cei care isi i-au leafa pentru a face asta. Exemplu : taxa de prima inmatriculare, se cer bani ca sa poti inmatricula o masina, nimeni nu-ti interzice ca doar e democratie dar iti pune taxe peste taxe ca sa te faca sa renunti, dar tot iesi mai castigat decat sa-ti iei una noua, asa ca platesti taxele, iar masina ajunge in circulatie si polueaza, acum ibtrebarea este: Unde ajung bani din taxe si ce se fac cu ei ca sa anuleze efectele de poluare ale masini inmatriculate. Se planteaza cumva copaci? Nu ajung in bugetul statului si ori ajung in buzunarele alor nostri conducatori ori ajung sa se mai taie cativa copaci ca sa mai turnam cateva sute de tone de beton. Asa ca adaptati-va sistemului, traiti cat puteti sa traiti si sperati ca pe lumea cealalta nu exista Romania!

  3. “Draga” Dragos,
    nu obisnuiesc sa raspund la comentarii astfel incat sa se ajunga la o discutie ca pe forumuri, dar tu..esti frustrat.
    Daca imi arati tu verbul “am ajuns” in comentariul postat de mine, tot respectul, daca nu taci si varsa-ti frustrarile pe altcineva.
    Nu sunt o mucoasa in pragul adolescentei ca sa-mi dai tu mie lectii legate de aceasta minunata patrie si cu atat mai putin nu inteleg rostul carnatului tau de comentariu.
    “Ce natie de cacat avem.” Ai observat acel “.” Nu ma intereseaza sa stai sa-ti pierzi tu 10minute din timpul tau pretios pentru a-mi “deschide” ochii si a-mi vorbi de istorie, ecologie,economia tarii sau despre Geoana.
    Si las’o moarta cu semi-propaganda asta de dat peste nas ca nu rezolvi nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>