Drumurile lui Moromete

“Din totalul drumurilor nationale, 281 de kilometri insumau autostrazile in 2008, in timp ce 6.073 kilometri erau drumuri europene, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

La sfarsitul anului 2008, drumurile publice totalizau 81.693 kilometri, din care 16.599 km erau drumuri nationale, 354.251 km drumuri judetene si 29.843 km drumuri comunale.

Din totalul drumurilor publice, 203 km (1,2%) reprezinta drumuri cu 3 benzi de circulatie si 1280 km (7,7%) drumuri cu 4 benzi de circulatie“, din Ziarul Financiar.

Ce intelegem de aci? Ca drumurile comunale (care cel mai adesea sunt pline de gropi/noroaie…) reprezinta mai mult decat suma autostrazilor, drumurilor europene si a celor nationale.

Ce mai intelegem noi de aici? Ca sub 10% din totalul drumurilor din tarisoara asta au trei sau patru benzi. In rest, se circula pe doua – una pe fiecare sens.

Ce mai intelegem noi de aici? Ca suntem o natiune ce nu a reusit in peste 2.000 de ani, de cand Decebal facea amor cu rupicapra rupicapra in muntii nostri (inca) impaduriti sa punem la punct un sistem de strazi pe care sa se poata circula fara sa-ti faci cruce la plecare si la ajungere. Ma rog, nu-i cazul meu, dar am vazut acest instinct/reactie la multi…

De asemenea, ar fi interesant de stiut CATE din aste drumuri sunt PRACTIC viabile – adica fara gropi de tre’ sa bagi masina intr-a intaia, pentru a nu ti-o face praf, sau/si fara sa alunece asfaltul/pietrisul de sub roti.

PS – imi aduc aminte un premiu pus la bataie de Coca-Cola parca, acum cativa ani – trimiteai nu`sh cate capace de la sticlele otravitoare si castigai un…CAL! Adica da, un CAL! Mi s-a parut bestiala ideea la vremea respectiva, desi nitel…stupida. E, acum mi se pare ca baietii si baietele de la Cola-Coca care au pus la punct campania si-au facut praf masinile si de aceea au decis ca mai util ar fi in trafic un mare CAL. (iti dai seama…parcam calul in fata blocului… :D )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>