Preludiul Fundatiei este unul dintre masterpiece-urile genului literar Science Fiction, alaturi, evident, de saga Dune. Cartea porneste de la o premisa interesanta, care ar trebui sa dea de gandit.
TOTUL este matematica. Totul se intampla pe baza de ecuatii, la nivel macroeconomic-macrosocial-macropolitic etc.. Prin ecuatii si pragmatism se pot calcula procentual caile de evolutie ale unei intregi populatii, civilizatii. Prin matematica se pot calcula variabilele si sortii unei comunitati umane consistente. Prin matematica, poti sa calculezi de ce piedici te-ai putea lovi si tot prin aceasta stiinta ai putea sa contracarezi efectele acestor piedici, in momentul in care se vor intampla.
Stiinta, inventata de Asimov, se numeste “psihoistorie” – capacitatea matematica de a prezice potentialele viitoruri, precum si caile de evitare in momentul in care se intampla.
Masele umane actioneaza intr-un singur sens, precum oile, si micile “hibe”, chiar si LIDERI fiind sau initiatori de opinii, nu le pot controla. Poate ca Nostradamus a fost primul “psihoistoric” al omenirii si a calculat, matematic, sansele ca la un moment dat orgoliile umane si dorinta de a supune si a isi extinde fortele vor izbucni in Razboaie Mondiale.
Ar fi foarte foarte foarte tare sa existe o institutie speciala care sa formeze “psihoistorici”, la fel cum exista foarte putini psihanalisti. Psihoistoricii sa ofere previziuni bazate pe calcule exacte in ceea ce priveste cursurile cele mai probabile ale omenirii, sa anticipeze, luand in calcul “pulsurile” din anumite comunitati care sunt variantele de evolutie/involutie ale omenirii, in timp ce psihanalistul sa prevada cursurile psiho-emotionale-fizice ale unui singur individ.