Din cauza sau datorita?

Cand mananc ma uit la televizor. Adica…ma rog, impropriu zis “ma uit”. Il las sa mearga, de obicei pe Antena 3 (sa mai ascult si eu balariile politice) sau pe Discovery/Travel, de-astea de culturalizare si inghitire de idei pe nemestecate.

Am sesizat ca romanu`, indiferent cate cravate si gulere albe are, nu cunoaste momentul in care tre` folosit termenul “din cauza” sau termenul “datorita”. Am ascultat de `n` ori chestii de genul “Datorita vantului flacarile au inghitit in doar o ora intreaga cladire” sau “Din cauza dumneavoastra am ajuns un om onorabil!”

Ma zgarie pe timpane. “DATORITA” se foloseste in momentele in care rezulta ceva de BINE. “Datorita tie am reusit in competitie”, in timp ce “DIN CAUZA” se foloseste in cadrul unor fraze de genul “Din cauza boului am facut accident”.

Acu`, ma gandesc ca exista anumite situatii in care pot fi folosite ambele…tine de moralitate sau…nu`sh. De exemplu “Datorita faptului ca m-ai lasat sa copiez am luat 10!”. Dar daca baiatu/baiata este constient(a) ca este ceva RAU, EVIL, BAD sa copiezi, ar putea zice la fel de usor “Din cauza faptului ca m-ai lasat sa copiez am luat 10!” Hmmm…grea treaba asta cu gramatica.

Sa-mi mai stabilesc un interviu cu un Gigi! :D

2 thoughts on “Din cauza sau datorita?”

  1. Alex, la treaba cu nota 10 nu zici siiigur “din cauza”…nu conteaza moralitatea faptului ci daca rezultatul e benefic pt cel in cauza…daca eu am luat 10 pt ca am copiat de la tine, atunci o sa fie “datorita” tie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>