Impact sosire in Romania

Cine ma cunoaste stie ca sunt departe de a fi snob. Actually, sunt ORICE numai snob nu. Am fost prin destule tari straine (multumesc tataaaaa, multumesc mamaaaa bla-bla) asa ca nu pot fi acuzat de over-excitement sau ceva similar.

Nu am stat decat vreo 4-5 zile in Suedia, insa impactul la venirea in Romania l-am simtit mai puternic decat ma asteptam. Mai puternic decat dupa ce am stat vreo 3 luni in Canada, acum ceva ani. Poate si datorita/din cauza faptului ca am inceput sa privesc din mai multe unghiuri gradul de dezvoltare al unei tari/populatii/civilizatii.

Impactul numarul 1 – OAMENII. Pot recunoaste un grup de romani, de la distanta, dintr-o suta de alte popoare. Romanii sunt pestriti, imbracat nasol, cu geci cu Mike si Pluma pe spate, cu adidasi luati din piata, stau dezorganizat si vorbesc tare in aeroporturi, se dau smekeri si cul, sunt mai obositi si mai lipsiti de zambet, per total NU AVEM CLASA.
Impactul numarul 2 – Felul in care romanii se poarta in avion. Nu saluta, nu stiu engleza bine, se poarta cu stewardesele si stewarzii ca si cum ar fi sclavii lor. Injura in gura mare si behaie. TREBUIE sa fie CEL PUTIN 2-3 care sa faca asta…
Impactul numarul 3 – Aerul din Bucuresti. NU ESTE aer respirabil aici. Si vorbesc SUPER serios…adica…in Goteborg miroase a IARBA si BRAD si CURAT. In Bucuresti…hmmm…miroase a PRAF si nu poti respira. Decat dupa niste trainint. Maine o sa-mi revin si o sa mi se para iarasi o.k. dar de fapt…NU, NU este.
Impactul numarul 4 – Mizeria. Si nu ma refer la mizeria…aia…clasica…hartii si sticle de plastic. Cu astea ne-am obisnuit. Cat faptul ca TOTUL este DEZORDONAT, praf pe jos, crapaturi in asfalt, borduri deloc aliniate. Totul este “facut ca sa zicem ca este”, nu ca sa si ARATE bine, estetic. Nimic parca nu este ALINIAT. Cladiri noi se amesteca cu cladiri vechi, linii de tramvai cu jeg printre ele, oameni care scuipa. In Suedia toate cladirile sunt standard ca inaltime, culorile sunt armonioase.
Impactul numarul 5 – Manechinele din magazine. Un fapt care pare lipsit de importanta dar arata foarte mult cat de vetusti suntem inca, la nivel de estetic si gandire. Manechinele din Suedia pareau parca VII, naturale, in miscari armonioase, MANDRE intr-un fel. In Romania, am trecut ieri in taxi de la aeroport pe langa un magazin de confectii de prin Crangasi si am ramas…frapat. Manechinele erau efectiv INTEPENITE, cu mainile in pozitii DELOC naturale, realizate in cel mai practic si inestetic stil. Geamuri murdare. CUM se asteapta magazinul ala sa vanda!?

De fata cu strainii, toti strainii, LAUD Romania si o fac cu cugetul impacat. Recomand Ardealul, Delta, manastirile din Moldova, Apusenii. NICIODATA nu laud insa BUCURESTIUL.
Niciodata nu vorbesc Romania de rau, din contra, am incercat si incerc sa ii fac cinste.

M-a intrebat o tanti intr-un magazin suedez de unde sunt si am raspuns, mandru, “from Romania!”. Am zambit, am fost foarte amabil, am intrat in dialog cu tipa respectiva, i-am zis cat de IN BINE s-a schimbat tara de dupa Ceausescu si am convins-o. I-am lasat o carte de vizita si i-am spus ca oricand ar veni in Romania sa dea un semn.

A ramas FOARTE placut surprinsa…FOARTE placut surprinsa, deoarece abia in ziua respectiva scria in ziarele suedeze cum niste TIGANI ROMANI facusera nu`sh ce mare kkt in tara lor. Macar unei persoane i-am aratat contrariul si am fost multumit.

Nu as parasi tara asta, ar fi semn de lasitate si ar arata doar ca nu consider ca are potential. M-as simti LAS si deloc patriot. M-as simti ca si cum brusc as incepe sa merg la curve, admitand ca nu sunt destul de capabil sa fiu barbat.

11 thoughts on “Impact sosire in Romania”

  1. Initial vroiam sa nu comentez nimic, tocmai ca sa apreciezi ca NU comentez nimic…dar..am realizat imediat ca nu o sa observi ca NU comentez nimic asa ca iti las un coment in care te rog sa apreciezi ca NU COMENTEZ NIMIC…

    (desi as putea)
    (si desi as vrea)

    :D

  2. ahh..cu permisiunea ta te-as pune in blogrollu soramii, nu de alta da am inceput sa petrec ceva mai mult timp pe acolo, si as putea intra mai usor pe scena ta.. ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>