Curiozitati stiintifice

- Cele mai mici forme de VIATA sunt doua specii de bacterii denumite Chlamydia si Rickettsia. Acestea au o marime de cativa atomi fiind mai MICI decat virusii. Acestia din urma NU sunt considerati insa forme de viata, deoarece nu prezinta formele caracteristice.
- Ursul panda este ruda cu RATONII
- Experti arheologi estimeaza ca, din speciile disparute ce au trait pe Terra de la prima aparitie a vietii acum 4,6 miliarde ani, noi nu cunoastem decat una din 10.000. Scheletul intern s-a dezvoltat acum doar 590 milioane de ani in urma, in Era Cambriana. Viata pe uscat a aparut acum 430 milioane de ani. Cred ca era primavara…
- Cele circa 40-50 de milioane de specii ce traiesc azi pe Terra reprezinta doar 0,1% din totalul speciilor ce au trait vreodata. Media de viata a existentei unei specii este de circa 1 milioane ani. Luand-o si pe Lucy in calcul, oamenii si-au depasit norma cu 2 milioane de ani. (deci curand o sa crapam…). Oricum, o extinctie in masa (fura 5 pana acu`) se intampla o data la fiecare 26 milioane de ani. Mai avem cam 15 milioane de ani pana crapa Pamantul iar.
- Fiecare om poarta 99,8% din ADN-ul oricarui alt om. Impartim “doar” 98,4% cu cimpanzeii si 98,3% cu gorilele. (de aceea nu este o jignire atat de mare cand oamenii discuta despre prietenii mei de la BGS ca fiind “gorile”…)

Datele sunt luate dintr-o carte geniala de o aveam in biblioteca si nu stiam de ea, in iengleza, numita 1001 Things Everyone Should Know About Science. (as vrea sa stiu de ce kkt englezoii-americani scriu toate cuvintele din titluri cu majuscula…pf)

2 thoughts on “Curiozitati stiintifice”

  1. stii ce? apropo de faptul ca ne apropiem vertiginos de extinctie. un argument pe care ni-l dadea proful meu de pedagogie: toate vietuitoarele au un instinct de conservare solid. se impuiaza, traiesc cat mai sanatos posibil, instinctiv. ok. noi facem fix invers. pui nu prea facem, fumam ca disperatii, facem tot sa ne facem praf organismul. si asta parca tot instinctiv. si s.a ajuns la o discutie despre instinctul auto-distructiv si sindromul tanatos. so, look around us. avem inscris undeva ca tre sa fumam ca sa se curete lumea. am schimbat tigarile. camel maro inchis.

  2. :)) mda, good point. Cre` ca sigur suntem singura rasa care se autodistruge de buna voie si nesilita de nimeni si nimic. Atat la nivel individual cat si colectiv, ne tragem toti intr-o mare groapa comuna.
    Traiasca tigarile/drogurile/alcoolul/poluarea/praful/taierea copacilor/razboaiele/armele de macel in masa etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>