Topica culinara – din ciclul probleme existentiale

Am o (alta) dilema “existentiala”. De data aceasta cu iz culinar…tine de topica cu care rostim diferite componente ale mancarurilor.

Par example:

De ce este considerat CORECT sa se zica “Mamaliguta cu branza si smantana” si nu “Branza si smantana cu mamaliguta”?!? CINE decide ca mamaliguta ar fi mai importanta decat…branza si smantana!?! Care pana la urma chiar provin de la FIINTE vii! tsk tsk.

SAU – de ce este acceptat sa se spuna “Sarmale cu mamaliguta” si nu INVERS – “Mamaliguta cu sarmale”?!

Sunt de acord sa nu se spuna “Legume cu ciorba” ci “ciorba cu legume”, desi….chiar si aciulea este discutabil…intrucat CIORBA este ceva…banal/universal…io as scoate in fata ceea ce SE AFLA in ciorba, nu zeama in sine, care e cam la fel tot timpul – cu bors and shit.

Exemplele ar putea continua – Peste cu mujdei/mujdei cu peste, Praz cu masline/masline cu praz (mie-mi plac mai mult MASLINELE din mancarea aia, deci as fi inclinat sa pun mai intai maslinele…dar oamenii s-ar uita CIUDAT la mine daca as vorbi asa!), cartofi prajiti cu ou/ou cu cartofi prajiti, paine cu unt/unt cu paine.

Subiectul mi-a venit dupa ce ieri am comandat la un restaurant (naspa, nu-l recomand…deci nu-i fac reclama) mamaliguta cu sarmalute…si chelnerul “m-a corectat” spunand…”Adica sarmalute cu mamaliguta!”. @%*)(@#!?!? Nu-i TOT AIA!?

Asa. Stiu ca a fost un subiect atat de neinteresant, dar trebuia punctat, pentru a citi peste 2 ani si sa stiu ce dileme existentiale pro(funde) aveam eu pe 4 mai 2010.

Va iubesc! In ordine! In rand!!!!

6 thoughts on “Topica culinara – din ciclul probleme existentiale”

  1. Indraznesc sa cred ca este vorba de cantitate: mamaliguta este majoritara, la fel cum sunt si sarmalele si la fel cum este pestele… dc s-ar inversa proportiile s-ar schimba si denumirile… cred

  2. Cre` ca ar trebui ca primul element ca importanta sa fie TARIA substantei in mancare – par example MUJDEIUL primeaza in fata PESTELUI, deci as zice Mujdei cu Peste, nu Peste cu Mujdei. Ahem :D

  3. Eu nu inteleg de ce i se spune mereu mamaliguta. Adica de ce sa o alint eu, am impins tramvaie impreuna? Mamaliga o cheama si nu e destul de adorabila incat sa ii pun porecle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>