Cum va ajunge Romania la clima subpolara sau “ce e aceea incalzire globala?”

Mirat ramasei io vazand cum foaaaarte multi oameni cu carte si grad ridicat de inteligenta habar n-au ce-i aia “Incalzire globala”. Sau, cum zice dom` americanu`, Global Warming. Cu caractere mari, sa para mai important si ca iau in serios acest fenomen!

Multi cred ca, nu-i asa?, incalzirea globala ar trebui sa aduca dupa sine…deserturi, caldura mare mon cher, ca, na, de-aia-i INCALZIRE, nu!? Pai nu-i chiar asa… Sa vedem, ABC-ul incalzirii globale, f. pe scurt si fara…aaa…formule chimice.

A. (Partea de teoria)- In Oceanul Planetar egzista mai multi curenti. Unii reci si unii calzi… Cei calzi vin dinspre ecuator si incalzesc par example partea de nord a Europei si Marea Britanie, indreptandu-se catre calotele glaciare. Fiind curenti calzi, deci mai usori, merg pe la suprafata. Dinspre calotele glaciare de la Polul cel Nord, vin curenti reci care, fiind brrrrr…merg pe dedesubt. Si astfel, se formeaza curenti marini circulari care…aaa…circula. :)

B. Dom`le, odata cu efectul de sera, poluare, tigari, masini, gaze de esapament, radiatoare si aere conditionate, stratul nostru de ozon de pe unica noastra casa (so far) numita Terra, s-a cam subtiat. Atat de mult incat nu prea mai protejeaza anumite parti din planeta. Acest efect s-a cam extins si pana pe la poli si calotele glaciare au inceput sa se topeasca. Si se vor tot topi. Ce efecte are acest lucru? Paiii…in primul rand cresterea nivelului Oceanului Planetar (sunt statistici pe aceste teme, da si tu un search pe Wikipedia…) dar si dezechilibrarea curentilor marini.

C. In momentul in care calotele glaciare se vor cam topi (cum se intampla foaaaarte accelerat), curentii de apa rece nu vor mai…exista atat de puternic pana la…close to nothing. Circuitul apei se va intrerupe si Oceanul Planetar (ne intereseaza pe noi, in Romanica, in special Oceanul Atlantic – n.a.) va incepe sa…balteasca. Neexistand circuit, Oceanul Planetar care este purtator de curenti calzi, se va raci treptat si destul de subit din (ne)fericire. Astfel, Curentul Nordic, care este de obicei cald, se va…raci. Si ce inseamna asta copii? Pai asta inseamna caaaaa…Europa de Nord nu va mai fi incalzita de aceasta sursa principala de hotness, toata regiunea Scandinava va fi o mare…calota glaciara…foarte greu locuibila. Cam la fel si in Marea Britanie, Portugalia, etc.

In Romania vom asista la schimbarea treptata a climei in ceea ce…aaaa…vedem noi afara deja! :) Respectiv in cateva zeci de ani, daca o tinem tot asa (NU MAI FUMATI!!! NU MAI MERGETI ATAT CU MASINILE! NU MAI CONSUMATI ATATA APA!!!MAI LASATI APARATELE DE AER CONDITIONAT!!!), Romania va avea o sublima clima subpolara. Adicatelea ca in nordul Suediei. Vom avea si noi 2-3 luni de temperaturi cu plus…perioada in care vom mere in maieuri, si in rest…caciuli, fulare…brrrr…

Si incalecai pe-o sa si ti-am zis povestea-sa! (kkt, nu-i o poveste! damn!)

Pa(m)-PA(M)! :D

PS – Pentru info suplimentare si…aaa…formule chimice pe care le urasc si tu de asemenea, evident, puteti vedea pe-aciulea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>