Avatar-ul Cameron-ez vs Concertul Mihaileanu-esc

Sunt constient de faptul ca filmele sunt de ATAT de multe facturi incat nu pot fi comparate CU ADEVARAT. Cu toate acestea, avand in vedere ca reteta de baza este za same, la acest nivel POT fi si VOR FI comparate filmele europene cu cele Hollywood-iene.

Avatar – film cu buget estmat intre 250 si 500 milioane euro (studio-ul Fox nu a facut public bugetul, sunt doar estimari). Filmul este realizat 60% pe computer. Este creata o lume intreaga, o PLANETA intreaga, personaje fictive ce se misca si vorbesc si interactioneaza extrem de realist.

Filmul are un SCENARIU vai mama lui, imprevizibil precum scufundarea Titanic-ului. Jocul actorilor…aaaa….nu este, pentru ca totul este facut pe computer. Scenografia…nici ea nu este, decat pe alocuri. Sentimentele? Pai cum pana mea sa fie cand totul e facut pe computer si esti constient de acest lucru pe tot parcursul filmului?

Si cum vine treaba cu “Cel mai asteptat film al anului”?! Nu mai stiu pe unde am auzit, dar ultima oara parca 2012 era… hmmm…

Concluzia? Daca vreti sa vedeti un film cu muuuuuulte efecte speciale spectaculoase si grafica foarte cul, dar previzibil si lung, go 4 it. Daca nu…vedeti mai bine…

CONCERTUL de Mihaileanu, omu` care a facut si Train de Vie.

Acesta nu are in comun cu Avatar decat faptul ca se numeste TOT film si este turnat tot pe pelicula. Nu are insa decat un minim de efecte speciale. Undeva la 0,2%, cum avea si Train de Vie.

Scenariul filmului este original, fain, cu iz de Kusturica, cu iz de regizori rusi (Nikita?) cu fan…dosismul frantuzesc si…tiganismul romanesc. :) Umorul este spontan, bine pus in scena, pare foarte natural, foarte haotic, nebunesc.

Spre deosebire de Avatar, care se vrea SI un film care sa sensibilizeze, asta CHIAR ar putea sa stoarca niste lacrimi, impresioneaza. Exagerat si el in cel putin doua secvente (inclusiv cea finala – nu o povestesc pentru a nu strica experienta), exceleaza insa prin atmosfera atat de familiara noua, exceleaza prin jocul actorilor si regie.

Nota 4,5 pentru Avatar, nota 9 pentru Concertul. Tu alegi ce sa vezi.

7 thoughts on “Avatar-ul Cameron-ez vs Concertul Mihaileanu-esc”

  1. cred ca te inseli la “jocul actorilor…nu este”. Sau ma insel eu. Nu stiu exact cum s-a facut filmul asta…dar, daca personajele sunt generate pe calculator in acelasi mod in care a fost genereat smeagol, inseamna ca este un actor acolo in spate.
    Cele doua filme au in comun faptul ca le-ai vazut in acelasi wkd. In rest nimic, in afara de denumirea de film. Cred in continuare ca nu ai cum sa le compari. Hai ca comparam si pink floyd cu bethoveen pt simplul fapt ca intra ambele la categoria muzica.

  2. Sincer Concertul merita mai mult 9,5 cat despre AVATAR era cat pe ce sa il vad sambata dar cand am auzit ca dureaza 3 ore am ales Un sot in plus, comedie usoara despre o tanti care avea o emisiune zilnica la radio, gen Dr Cristian Andrei si dadea sfaturi ascultatoarelor si ascultatorilor pana intr-o zi cand o ascultatoare a intrat in emisiune si a intrbat daca e bine sa se marite sau nu, evident ca tanti Dr Cristian Andrei a sfatuit-o s anu faca pasul. Binenteles ca viitorul sot a auzit emisunea si de aici sa gandit sa i-o faca Lu’ tanti Dr Cristian Andrei…. una peste alta un film usor de nota 5 pe care va sugerez sa nu il vedeti daca aveti altceva mai bun de facut :)

  3. 1.Daca te referi la Nikita Mihalcov, nu vad legatura
    2.Umor NATURAL?!umor da, natural no way!Tiganii din aeroport care impart tuturor “muzicienilor” pasapoarte!
    nu vreau sa iti stric placerea filmului dar pentru mine a fost o mare dezamagire.trebuia mihaileanu sa se tempereze muuult mai mult si iesea ceva genial.
    kusturica, ca tot ai pomenit de el, are ceva muuult mai cizelat, la el zboara patul prin aer, inoata pestele pe cer si tu nu te indoiesti o secunda..la mihaileanu, conventia e mult prea exagerata

  4. Pai tocmai ca-i exagerat e fain! Mi-a placut asta! Normal ca treaba cu pasapoartele, concertul de final si inca cateva scene sunt exagerate, dar au…adica am simtit ca au un FARMEC APARTE!
    Io tot la nota mea raman. Evident.

  5. na ca eu sunt gica contra da mie mi-a placut avatar. si m-a emotionat. si m-a prins. bine, eu fac parte din alea care au plans la titanic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>