DUNE – Frank Herbert

DUNE, serie de carti scrisa de FRANK HERBERT (link achizitie carte), este MULT mai mult decat o simpla scriitura Science Fiction. Am citit primele doua volume cand eram clasa a VI-a si DA, m-a influentat f.f.f puternic. Mai jos, cateva citate din carte, pentru a convinge pe necredinciosi ( :D ) sa puna mana pe ea si sa o citeasca! A, daca va e o lene incredibila si sunteti varza, puteti doar sa vedeti filmul Dune – regizat de D. Lynch, de prin 80 si ceva.
dune1
“Sa nu ma tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea marunta, purtatoarea desfiintarii totale. Voi infrunta frica. O voi lasa sa treaca peste mine, prin mine. Si, dupa ce va fi trecut, imi voi intoarce ochiul interior si voi privi in urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi ramane doar eu.” – Litania Impotriva Fricii

“Cauta libertatea si vei deveni sclavul placerilor tale. Cauta disciplina si vei gasi libertatea.”

“Orice drum parcurs până la capăt duce exact nicăieri. Escaladează muntele atât cât să te convingi că e munte. Din vârful lui nu poţi să vezi muntele.”

“Niciun proces nu poate fi înţeles dacă e întrerupt. Înţelegerea trebuie să însoţească desfăşurarea procesului, trebuie să se contopească şi să se desfăşoare odată cu el.”
dune2
“Smulgeţi întrebările voastre din locul în care au crescut şi veţi vedea rădăcinile: alte întrebări.”

“Deosebirea între sentiment şi sentimentalism este uşor de stabilit. Dacă, circulând pe o stradă, eviţi să zdrobeşti un căţeluş, e vorba de sentiment. Dacă însă, răsucind autovehiculul pentru a evita căţeluşul, omori nişte pietoni, e sentimentalism.”

“Speranţa întunecă observaţia.” “Pacea dăunează evoluţiei speciei.”

“Mintea credinciosului e o minte care stagnează.”
dune3
“Rostit sau nerostit, gândul este o realitate şi are puterile realităţii.”

“Adevarul ar putea fi mai rau decat isi inchipuie”, gandi Ducele. “Dar si primejdiile sunt pretioase, daca esti invatat sa le infrunti.”

“Pentru a cunoaşte bine un lucru trebuie mai întâi să-i cunoşti limitele. Numai după ce vei fi depăşit normele sale de toleranţă îi vei afla adevărata natură.”

“Ganditi-va ca surzii nu pot sa auda. Dar, oare nu suntem si noi surzi? Ce simturi ne lipsesc de nu putem vedea si auzi o alta lume in jurul nostru?
(Biblia Catolica-Portocalie)”

“O lume se sprijină pe patru lucruri: învăţătura celor înţelepţi, dreptatea celor mari, rugăciunile celor credincioşi şi dârzenia celor bravi. Dar toate astea nu înseamnă nimic fără un conducător care cunoaşte arta guvernării”
dune4
“Dincolo de un punct critic intr-un spatiu finit, gradul de libertate scade pe masura ce numerele cresc… intrebarea umana in aceasta situatie nu este cat de multi pot supravietui in cadrul sistemului, ci ce fel de existenta pot avea cei care supravietuiesc.”

12 thoughts on “DUNE – Frank Herbert”

  1. Mie mi-a fost o lene incredibila si am fost varza si m-am uitat la film. Doar la prima parte. Si din 10 in 10 min ma uitam la cat a mai ramas din film. So, nu cred ca e pt toata lumea.

  2. Da ba, e pentru oameni care INTELEG. Pfa, si nu stiam asta despre tine… ce DEZAMAGIREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!! :) Oricum, cred ca vazusi varianta din 2001, care e proasta…tre` sa vezi cel regizat de Lynch.

  3. da bey, m-am edificat acu. L-am vazut pe ala din 2001. Mi se parea mie ca nu l-am vazut pe nenea asta din Twin Pix in film.

  4. Am citit seria DUNE, si chiar iti influneteaza viata si gandirea, te formeaza ca om si iti schimba gandirea . Realizezi cat conteaza si cat de mult regaesti in viata de zi cu zi ce scrie in carti abia dupa ani .

  5. Daca o citesti la 80 ani , poti sa transmiti mai departe impresiile lasate de carte , si sa oferi celor mai tineri oportunitatea sa invete .

  6. Da, este un ciclu extrem de interesant, mai ales primele carti din serie care au acel aer de prospetime impetuoasa. Un posibil plus de informatie aici ar fi faptul ca ideile vehiculate in carte sunt nu intr-atat originale, cat imbinate si redate original, multe fiind provenite din surse arabe, unele profund traditionale, influentate chiar de filosofia de viata a beduinilor. Autorul a plasat si indicii prin similitudini sau coincidente de tip fedaykin – feda’iyn, Arrakis (in realitate, este o stea din constelatia Draco, avand numele provenient din araba: ar-rakis = dansatorul), Mahdi (care literal inseamna ”pur”) etc.

  7. muaa…esti gen al 8892898989lea om pe care il aud spunand asta. Sunt in proces de citire…probabil ca nici eu nu m-as fi putut desprinde, daca n-as fi avut atatea altele de facut. Sper sa pot sa-i dedic exclusiv acest wkd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>