DE CE ar pune cineva acest nume unui ceai!? Si ce ma amuza este ca si scrie pe el “Pentru CUNOSCATORI” si, en francais, “connoisseur’s!”.
CE inseamna TGFOP-1?! Pe spate scrie, simplu, ceai negru indian. Ahem.
Pe langa acest TGFOP-1 mi-am luat niste ZAHAR cu aroma de VANILIE si CARAMEL care-i absolut geniallllll. Bine, desi este (chiar si) mai nesanatos, pariez, decat zaharul normal, dar se merita, da o aroma dementiala TGFOP-ului -1!
Oricum, saraca rau recolta de ceaiuri de la Carturesti, sunt dezamagit! De acum o sa-mi cumpar de prin zona Lipscani sau magazinul ala de ceaiuri de la Universitate…n-am intrat inca in el, dar o voi face! Mark my word! O voi face!!!
Va iubesc pe toti pe rand, in mod (in)util!
chiar sunt bune ceaiurile astea de care tot povestesti tu?
eu beau de la Fares, Saga e cel mai bun si ceai de iasomie.
aaa, si neindulcit indiferent de ceai si de cat de amar ar fi de exemplu, strici toata aroma ceaiului indulcindu-l !
cat despre zahar cu arome.. no comment
omule….
Sortimente de ceai şi marcarea lor
Diferitele sortimente de frunze sunt rezultatul exclusiv al ultimei faze de producţie, sortarea.
Sunt 4 grupe principale în producţia clasică : Frunza, Ruperea, Vânturarea şi Praful. Aceste
categorii specifică şi indică diferite mărimi de frunze şi tăria asociată.
Pentru a înţelege semnificaţia lui Orange Pekoe.
Sortarea se bazează pe calitatea frunzelor: frunze întregi, frunze rupte, frunze zdrobite
(vânturare) şi praf.
Pentru fiecare categorie cele mai bune sortimente sunt listate primele. Frunzele sfărâmate şi
praful sunt în principal utilizate pe scară largă, în special în pungi de ceai.
Sortimente de ceai cu frunza întreagă
•
FTGFOP1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves).
Provenienţă în mare parte din Darjeeling, dar şi din câteva regiuni din Assam. Cel mai fin
sortiment al producţiei; produs cu grijă specială; foi uniforme, tip.
•
SFTGFOP1 (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves).
•
TGFOP1/TGFO P (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves / Tippy
Golden Flowery Orange Pekoe). Cea mai bună calitate în Darjeeling şi Assam.
•
GFOP1 (Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves). Mai puţin comun în zilele
de azi în Assam şi Darjeeling.
•
FOP/FOP1 (Flowery Orange Pekoe/Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves). A doua
calitate în Assam, Dooars şi Bangladesh, prima calitate în China. Frunze lungi, câteva
colţuri.
OP sup (Orange Pekoe Superior) Numai din Indonesia.
•
OP (Orange Pekoe) Prima calitate în producerea ceaiului în Ceylon şi Java. Se poate
compune din frunze lungi, slabe fără capete ascuţite.
•
BOP1 (Broken Orange Pekoe First Grade Leaves). Semi Frunze de Ceai. Specialitate a
“districtelor de jos” din Ceylon. Aspre, frunze negre de ceai, cuprinzând aproape 40 % OP
şi 60 % Pekoe/BOP.
•
Fara calitate: Câteva OP2 (Orange Pekoe Second Grade Leaves). Frunze de ceai cu
ingrediențe adăugaţi, dar numai în Ceylon şi Sudul Indiei.
Sortimente de ceai cu frunze rupte:
•
P/FP (Pekoe/Flowery Pekoe) În mare parte numai în Ceylon şi Sudul Indiei, de asemenea
produs în câteva părţi ale Keniei. De obicei aspre, frunze cărnoase rupte.
•
BOP aspru (Broken Orange Pekoe). Aspru, numele Indonesian pentru Pekoe.
•
BPS (Broken Pekoe Souchong) Nume pentru Pekoe în Assam şi Darjeeling.
•
TGFBOP1 (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1) Cea mai bună calitate de
frunze rupte în Darjeeling şi câteva părţi din Assam. Multe capete, frunze uniforme.
•
GFBOP1 (Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1) În majoritate produs în Assam ca
cea mai bună calitate cu frunze rupte; singura cu frunze rupte din Kenya.
•
GBOP (Golden Broken Orange Pekoe) Ceai de calitatea a doua. Frunze neomogene,
câteva tipuri.
•
FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) Aspru rupt cu câteva capete din Assam, Ceylon,
Indonesia, China şi Bangladesh. În America de Sud aspru, negru, rupt. În Sudul Indiei,
Pekoe este adesea cunoscut ca FBOP.
•
BOP (Broken Orange Pekoe) Principala specialitate ruptă în Ceylon, sudul Indiei, Java şi
China.
•
BP (Broken Pekoe) Din Indonesia. Ceylon, sudul Indiei.
•
FBOPF (Finest Broken Orange Pekoe Flowery) În genere din Ceylon, “districtele de
jos”. Un BOP1 cu multe frunze cu colţuri. Specialitate numit ă “Spritul Frunzei”.
•
BT (Broken Tea) Din Sumatra, Ceylon, câteva regiuni din sudul Indiei. De obicei o frunza
neagr ă, deschis ă, cărnoasa, foarte groasă.
Frunze sfărâmate:
•
BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) Principala calitate în Ceylon, Indonesia,
Southern India, Kenya, Mozambique, Bangladesh şi China. Frunze de ceai negre, câţiva
ingredienţi adăugaţi, particule de mărime uniformă, fără colturi. În Indonesia BOP fin,
frunze mici BOP.
•
TGFOF (Tippy Golden Flowery Orange Fannings).
•
GFOF (Golden Flowery Orange Fannings) Cea mai fină calitate pentru producţia de ceai
la pungă în Darjeeling.
•
FOF (Flowery Orange Fannings) Comun în Assam, Dooars şi Bangladesh. Mărimea unor
frunze se aseamănă cu calitatea acelora mici rupte.
•
OF (Orange Fannings) Din nordul Indiei şi câteva părţi ale Africii şi Americii de Sud.
•
PF (Pekoe Fannings)
Praf:
•
D1 (Dust 1) Din Ceylon, Indonesia, China, Africa, America de Sud şi Sudul Indiei.
•
PD/PD1 (Pekoe Dust/Pekoe Dust 1) Produs in principal din India